Bireyin belli bir sonuca ulaşabilmek adına belli davranışları gerçekleştirme kapasitesine sahip olup olmadığına ilişkin inancını ifade eder. Bir nevi kendimize ve kendi yetkinliklerimize dair sahip olduğumuz düşüncelerimiz, inançlarımızdır. Özetle,” Ben bunu başarabilir miyim, becerebilir miyim?” sorularına verilecek olan cevaplar kişinin öz yeterlik seviyesine dair bilgi almamızı sağlar.

Örneğin; Fizyolojik/ psikolojik rahatsızlığı olan bir bireyin öz yeterlik algısı düşük ise o durumu atlatabilmek için gerekli aşamaları gerçekleştiremeyeceğini, bunun için yeteri kadar becerikli olmadığını düşünebilmektedir. Aynı durumdaki başka bir birey ise bu durumu atlatabilmek için gerekli beceri ve yetkinliklere sahip olduğuna ve gerekli adımları atabileceğine inanıyorsa eğer, bu kişinin öz yeterlik algısı yüksektir denilebilmektedir.

Öz yeterlik kavramı özellikle psikolojik rahatsızlıklarda büyük önem arz etmektedir. Bireyin yaşadığı durumu atlatmayı başarıp başaramayacağına dair olan inancı tedaviye doğrudan etki etmekte, terapi sürecini çok daha hızlandırmakta ya da yavaşlatmaktadır.

Öz yeterlik seviyeniz yüksek de olsa, düşük de olsa yalnız değilsiniz. Her türlü danışmanlık ve terapi hizmetleri için yanınızdayız!

Write a comment