Travma; kişide belirli bir korku, çaresizlik, kopma(ayrışma), ya da kafa karışıklığı uyandıran ve ya kişinin davranış, tutum ve günlük hayattaki işleyişine uzun süreli negatif bir etkisi olacak kadar yoğun yıkıcı duygular ile sonuçlanan herhangi bir rahatsız edici tecrübe olarak ifade edilebilir. Travmatik yaşantılar hem insan davranışı kaynaklı (istismar, taciz, yaralama, savaş, endüstriyel kazalar…) olabileceği gibi doğa kaynaklı (deprem, sel, fırtına…) da olabilmektedir.

Öncesinde dünyanın güvenli ve iyi bir yer olduğunu kendisinin de güvende olduğunu düşünen bireyler travmatik durumlara maruz kaldıklarında sıklıkla dünyanın güvenli ve tahmin edilebilir bir yer olduğuna dair olan inançları da sarsılır. Kimi bireyler belli bir süre sonra bu olumlu inançlara geri dönebilir, kimisi de olumlu inançlarını sürdürmeye devam edip aynı zamanda yaşamlarına daha tetikte devam edebilir. Ancak bazıları için bu süreç daha meşakkatlidir. Onlara göre artık ne dünya eskisi gibidir, ne de kendileri güvendedir. İnançtaki bu değişiklik bireyi çok farklı boyutlarda etkileyerek yaşamlarını ve günlük hayatlarını idame ettirmelerini güçleştirebilir.

Kişide travma yaratabilecek çok farklı yaşam olayları olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde özetlenebilir:

Çocukken istismar edilmiş bir bireyin psikolojik, sosyal ve fiziksel gelişiminde ciddi sıkıntılar görülebilir. Aynı zamanda çocukken istismar edilmiş bireylerin sonrasında başka yaşam olaylarıyla kurban durumuna düşme ihtimalleri daha yüksektir.

Ölüm ya da yaralanmaya sebep olan sel, orman yangını, deprem gibi doğal afetler de kişide travma oluşturabilen durumlar arasındadır.

Tecavüz ya da cinsel saldırı kişide travmaya sebep olan yaşam olaylarıdır.

Şiddet; ister yakın partner ister bir yabancı tarafından yapılan bütün şiddet türleri kişide travmaya sebebiyet verebilmektedir.

Yaşadığınız durumun sizde derin yaralar bıraktığını ya da değiştiğinizi düşünüyor, hayatınızı mutlu ve sorunsuz bir şekilde idame ettirmekte zorlanıyor musunuz? Bize ulaşın, yardımcı olalım!