Panik Bozukluk Nedir?

Kişinin belli bir sebep olmaksızın hissettiği yoğun kaygı durumuyla panik ataklar yaşaması ve bu panik atakların daha sonrasında da yaşanacağına dair duyduğu yoğun kaygı ile tanı alan bozukluğa Panik Bozukluk denilmektedir. Yani kişi tecrübe ettiği panik atak durumu ile yoğun bir kaygı duyar. Tekrar panik atak yaşayacağından korktuğu için de sürekli olarak kaygılı hisseder ve günlük hayatını gerekli şekilde idame ettiremez.

Panik bozukluk ve panik atak aynı şey değildir. Panik atak geçiren herkes panik bozukluğa sahip olmayabilir ancak panik bozukluk tanısı alan herkes öncesinde bir panik atak geçirmiştir.

Panik Atak Nedir?

Panik atak durumu aniden başlayan, gittikçe şiddetlenen, kişinin her an kötü bir şey olacakmış gibi tehlikede hissetmesi, bununla beraber bazı fiziksel belirtilerle daha da kaygı duyarak yoğun bir sıkıntı haline girmesidir. Bu fiziksel belirtilere; nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, baş dönmesi, terleme,  uyuşma ve benzeri semptomlar örnek verilebilir.

Panik atağın kaynağı kişinin korku sisteminin hatalı şekilde aktive olmasıdır. Vücut; bu hatalı aktivasyon sonucunda ortaya çıkan fiziksel belirtilerin kaynağını bulmaya çalışır ancak mantıklı bir açıklama bulamayınca kontrolünü kaybettiğini ya da öleceğini düşünür. Bu düşünce kalıbı kaygıyı daha çok tetiklediği için fiziksek belirtilerin artmasına sebep olur ve kişi kısır bir döngüye girer.

Panik atak tedavisi ilaçla mı yoksa psikoterapi ile mi olmalıdır?

Panik atak tedavisinde ilaç kullanımı sıklıkla tavsiye edilse de kesin olarak ilaç kullanılmalı ya da kullanılmamalı demek çok zordur. Ancak ilaç kullanımının süreç üzerindeki yoğun, hızlı ve destekleyici etkisini de kesinlikle görmezden gelmemek gerekir. Bu sebeple danışmanınız size ilaç kullanımının faydalarını anlattıktan sonra ilaç kullanımını psikoterapi ile birleştirip birleştirmeme kararı tamamen sizin elinizde olan bir karardır. Yine belirtmekte fayda var ki birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde ilaç kullanımı ile birlikte yürütülen psikoterapilerin çok daha hızlı şekilde sonuç verdiği gözler önüne konulmuştur.

Panik bozukluk ya da panik ataklardan muzdarip misiniz? Sizin için buradayız! Bize ulaşın, yardımcı olalım!

Write a comment